Logo
UFE
Logo

Тогтвортой хөгжлийн зорилго #2: Өлсгөлөнг зогсоох 

2022-2023 он

  • Бид Монол Улсын Алсын хараа 2050 урт хугацааны хөгжлийн бодлого, Хог хаягдыг ангилан ялгах, дахин боловсруулах, эдийн засгийн эргэлтэд оруулах хөтөлбөр, СЭЗИС-ийн Стратегий төлөвлөгөө 2021-2031 бодлогын баримт бичгийн 1.3 зорилт болох "Оюутны хөгжил"-ийг дэмжих бодлогын хүрээнд Сургуулийн кампус орчмоос гарч буй хүнсний хаягдлын хэмжээг тооцоолохдоо сургуульд үйл ажиллагаа явуулж буй цайны газар, киоскын хүнсний хаягдлын дундаж хэмжээг ашигладаг. Цаашдаа хүсний хаягдлын хэмжээг илүү сайн хэмжих зорилгоор оюутан сурагч, багш ажилчид, холбоотой талуудыг хог хаягдлаа ангилан ялгах орчин нөхцөл, мэдээллээр ханган ажиллаж байна. Тухайлбал хамт олон, оюутан суралцагчид, олон нийтэд зориулж хог хаягдлын талаарх цогц мэдээллийг үе шаттай бэлтгэн хүргэсэн. 2022 онд цаас, картоны ангилал, шил, лаазны ангилал, хуванцар, гялгар уутны ангилал, аюултай хаягдал, бусад хогны ангилал, хог ангилахад анхаарах зүйлс гэх зэрэг сэдвүүдээр мэдээлэл бэлтгэн хүргэсэн байна. Холбогдох журам, бодлогын баримт бичгийн шалгуурт хамаарах заалтуудыг англи хэлэнд орчуулан хавсаргав.
  • Суралцагч+Багш+Ажилтан 4436+271 багш ажилтантай гэсэн (үүний 142 нь багш)

2021-2022 он

  • Сургуулийн хэмжээнд гарч буй хүнсний хаягдлыг хэмжих, бууруулах ажлын хүрээнд түрээслэгчидтэй /цайны газар/ байгуулах гэрээнд хэд хэдэн нэмэлт өөрчлөлтийг оруулахаар төлөвлөн ажиллаж байна. Цайны газартай хамтран сар бүр оюутнуудааас сэтгэл ханамж, хагядлын тухай санал асуулга авах, цайны газраас гарч буй хаягдлын хэмжээг сар бүр авах, түүн дээр үндэслэн хоолны цэсэнд өөрчлөлт оруулах, үр дүнг үнэлэх гэх мэт. Мөн сургуулийн хэмжээнд хамгийн өргөн хэрэглээний хүнсний хаягдал болох кофены шаар, нэг удаагын аягыг ашиглан тасалгааны ургамал тарих, бордоо хийхийг багш, ажилчиддаа уриалан ажиллаж байна.
  • Хуванцар хог хаядлын хэмжээ болон нэг удаагийн хоолны хэрэгсэлийг бууруулах зорилгоор сургуулийн лого бүхий хоолны модон хэрэгсэл, хоолны савыг хэрэглэх уриалга болох төслийг СЭЗИС-ийн Энтрепренер хөтөлбөрийн 1р курсын оюутнууд санаачлан амжилттай хэрэгжүүлж байна.
  • Сургуулийн стратеги зорилтын хүрээнд, мөн судалгааны гол чиглэлүүдийг хөгжүүлэх хүрээнд Орон нутгийн иргэдийг чадавхжуулах, мэдлэг боловсролыг дээшлүүлэх, хөгжүүлсэн бүтээгдэхүүн дээр дэмжлэг үзүүлэхтэй холбоотойгоор мэргэжлийн холбоод, эрдэмтэн судлаачид, орон нутгийн үзасаг захиргаатай түншлэл байдлаар хамтран сургалт, арга хэмжээг тогтмол зохион байгуулдаг. Тайланд хүнсний аюулгүй байдлыг хангахтай холбоотой сургалттай холбоотой мэдээллийг нотлох баримтаар хавсаргав.
  • Завхан аймгийн нутгийн сорт болох Улиастай сортын сармисны үрийг сонгож сайжруулах зорилгоор туршилтын талбайд тарьж, үрийг шинээр бэлтгэх төслийг орон нутгийн иргэдийн оролцоотойгоор 2021 оны 4 сарын 25-нд эхлүүлэв. Судалгааны ажлын удирдагч, ментороор Монгол улсын гавъяат агрономич, доктор, профессор Д.Волоож ажиллаж 99 тариаланчдад Тарилтын технологийн талаар зөвлөгөө өгч ажиллав. СЭЗИС-ийн Салбар дундын судлалын тэнхимийн зөвлөх профессор Д.Волоожийн удирдлагаар доктор Ю.Хорлоо 2021 оны 4 сарын 25-аас 9 сарын 5–ны хооронд Завхан аймгийн Улиастай хотын Өндөр дэнжийн тариалангийн 1 га талбайд Улиастай сортын сармис тариалж туршилт судалгааг амжилттай хийж гүйцэтгэв.
  • Манай сургууль нь 2021 оны 09 сарын 01-ний өдөр СЭЗИС-ийн Ректорын А/248 тоот тушаалын нэгдүгээр хавсралтаар баталсан "СЭЗИС-ийн Хүнсний талаар баримтлах бодлого" хэрэгжүүлж эхэлсэн. Энэхүү бодлогын хүрээнд хамтан ажиллаж буй цайны газар, буфетийн үйлчилгээ эрхэлдэг байгууллагудтай хамтран орон нутгийн малчид, тариаланчид болон хүнсний үйлдвэрлэгчдээс эрүүл чанартай хоол хүнс хувалдан авах, тогтвортой хамтран ажиллах боломжийг олгодог. Энэ нь чанартай эрүүл, аюулгүй хүнсээр үйлчлэх боломжийг хангадаг.
  • Манай сургууль нь 2021 оны 09 сарын 01-ний өдөр СЭЗИС-ийн Ректорын А/248 тоот тушаалын нэгдүгээр хавсралтаар баталсан "СЭЗИС-ийн Хүнсний талаар баримтлах бодлого" хэрэгжүүлж эхэлсэн. Бид энэхүү бодлогын хүрээнд хамтан ажиллаж буй цайны газар, буфетийн үйлчилгээ эрхэлдэг байгууллагудтай хамтран орон нутгийн малчид, тариаланчид болон хүнсний үйлдвэрлэгчдээс эрүүл чанартай хоол хүнс хувалдан авах, тогтвортой хамтран ажиллах боломжийг олгодог. Энэ нь чанартай эрүүл, аюулгүй хүнсээр үйлчлэх боломжийг хангадаг.

Сонирхолтой баримт
Дэлхий дээр 820 сая хүн хоолоо хаанаас олж идэх вэ гэсэн асуулттай өдөр бүр тулгардаг гэдгийг та мэдэх үү?

Эсрэгээрээ 2.1 тэрбум хүн таргалалттайгаа тэмцэж байна.